BARISTA KURZ„BASIC“ / pre začiatočníkov/
SHA, Stará Turá

V dňoch 4.11. a 5.11.2011 prebiehal v priestoroch SHA v Starej Turej odborný barista kurz „basic“. Kurz sa konal v odbornej učebni Techniky obsluhy, a bol veľmi vhodný a užitočný pre študentov stredných odborných škôl, ktorí mali záujem o prípravu kvalitnej kávy, ako aj pre všetkých milovníkov kávy. Kurzu sa zúčastnili žiaci 3., 4., a 5. ročníka SHA. Lektorom kurzu bol profesionálny barman a barista, účastník a víťaz mnohých prestížnych domácich, ako aj zahraničných súťaží v príprave kávy, pán Stanislav Cibuľa. Študenti našej školy získali teoretické, ale hlavne praktické vedomosti a zručnosti.

Program kurzu bol veľmi zaujímavý a skladal sa z viacerých častí:
            * pôvod, história, pestovanie, zber, spracovanie, praženie kávy
            * hodnotenie, posudzovanie kávových zŕn, balenie, správne skladovanie
            * spôsob výroby instantnej a bezkofeinovej kávy, jej účinky

            * kávovar a manipulácia s ním
            * správna údržba a čistenie kávovaru
            * mlynček a mletie kávy
            * príprava espressa a rôznych druhov káv
            * základy techniky Latte Art

Počas dvoch dní konania kurzu si študenti niekoľko krát precvičili mletie kávy, dávkovanie, prípravu espressa, speňovanie mlieka, cappuccína, zdobenie mliečnej peny, udržiavanie a čistotu kávovaru a iných praktických činností, ktoré sú neodmysliteľné pri príprave kvalitnej kávy. Samozrejme, ako to na kurzoch býva zvykom, žiaci sa nevyhli ani záverečným skúškam, ktoré sa skladali z písomnej a praktickej časti, ale mohlo to dopadnúť ináč, ako tak, že všetci prešli „krstom“ úspešne? Je už len na každom z nich, ako budú rozvíjať a uplatňovať v praxi všetky informácie, či už teoretické, alebo praktické, ktoré na baristickom kurze získali.

"Káva vonia ako čerstvo pomleté nebo."
/Jessi Lane Adams/

 

FOTOGALÉRIA

   

   

   [ späť ]