ODBORNÝ BARISTICKÝ KURZ
Ďalší Baristický kurz (kurz nielen o správnej prípave kávy) sa konal na pôde SHA v dňoch 2. a 3. máj 2011. Bol určený pre začiatočníkov v príprave kávy a zúčastnili sa všetci žiaci druhého ročníka SHA. Lektorom kurzu bol pán Michal Križka zo Znojma – známy barista SCAE level 2, poradca, tréner a porotca v súťažiach prípravy kávy, účastník majstrovstiev sveta v Kodani aj v Kolíne nad Rýnom. Usporadúva kurzy a školí nielen študentov hotelových škôl, ale aj zamestnancov hotelov a reštaurácií. Organizuje taktiež kávovú šou – cafecatering.
Barista je odborník na kávu, ovláda celú škálu činností, ktoré sa týkajú kávy. Ide predovšetkým o hodnotenie zelenej kávy, praženie, cupping a tiež alternatívne metódy prípravy kávy. Samozrejmosťou je pre baristu príprava dokonalého espressa, ale tiež populárne metódy latte artu.
Kurz, ktorý sme zorganizovali na našej škole pozostával z viacerých častí.
Prvý deň sa žiaci zaoberali najmä teóriou. Pán Križka im vysvetľoval :
* pôvod, pestovanie, zber, spracovanie kávy
* balenie a skladovanie kávy
* hodnotenie kávy, posudzovanie kávových zŕn
* časti kávovaru, manipulácia s ním – jeho údržba a čistenie
* časti mlynčeka, manipulácia s ním – jeho údržba a čistenie
* príprava espressa a základy techniky Latte Art
Na druhý boli žiaci rozdelení do skupín a mali možnosť prakticky si precvičiť nadobudnuté vedomosti. Popoludní mali záverečnú praktickú skúšku. Všetkým zúčastneným sa podarilo získať certifikát o absolvovaní kurzu. V závere si mohli žiaci medzi sebou aj zasúťažiť. Traja najlepší získali vecné ceny. Počínanie si našich žiakov mali možnosť hodnotiť, spolu s pánom Križkom aj pani riaditeľka PaedDr. Melicherová, pán zástupca Ing. Kozár, tajomníčka školy pani Bukovčanová, učiteľka odborných predmetov Ing. Kučerová a reprezentantka našej školy v baristickej súťaži Anna Kučerová.
Veríme, že naši žiaci boli s kurzom spokojní a získané skúsenosti využijú aj v praxi.
FOTOGALÉRIA